Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál szenátor: Végső megoldás kell a muszlim bevándorlás ügyében

2018. augusztus 15., szerda 10:08

Az ausztrál politikai életet felkavarta, hogy egy szélsőséges politikus a nácik ismert kifejezésével élt bevándorlásügyben.

A muszlim bevándorlás okozta problémák végső megoldását sürgette Fraser Anning szenátor, a Katters Australian Party (KAP) képviselője – számol be cikkében a New York Times.

A szélsőjobboldali párt maga jelentéktelen, általában egy-két képviselője jut be a különböző szövetségi vagy országos parlamentekbe. Maga Anning komoly nacionalista politikai múlttal rendelkező politikus, de ő is csak két hónapja csatlakozott a KAP formációhoz.

Felháborodás

A végső megoldás eufemisztikus kifejezést a náci időkben a zsidók kiirtására használták (die Endlösung der Judenfrage). Ezért a kifejezés használata egységesen felháborította az ausztrál politikai közvéleményt, nemcsak a zöldek, illetve a liberálisok, de még a többi jobboldali, sőt a nacionalista pártok is kifejezték felháborodásukat.

Anning a parlamenti felszólalásában arról beszélt továbbá, hogy az ausztrál nemzetnek joga van ragaszkodni ahhoz, hogy azok, akik bejöhetnek az országba, tükrözzék a társadalom európai, keresztény jellegét, kultúráját és értékeit.

Miniszterelnöki dorgálás

Malcolm Turnbull miniszterelnök sokkoló sértésnek nevezte a holokauszt során meggyilkolt zsidók millióival, illetve az ő rokonaikkal szemben ezt a szóhasználatot, ahogyan tiltakozott a muszlimok és a terrorizmus összemosása ellen. Aki az iszlám terrorista kitételt használja a tisztességes muszlimokra, az soha nem volt és nem lesz igazi ausztrál – mondta.

Azok ugyanis, akik egy szűk kisebbség bűnei miatt próbálják démonizálni valamennyi muszlimot, éppen a terroristák segítésére sietnek

– vélte a miniszterelnök.

A New York Times cikke megállapította ugyanakkor, hogy bár a szenátor nyelvhasználata szélsőséges volt, felszólalásának tartalma egyáltalán nincs messze attól, ahogyan a világ egyik legszigorúbb bevándorlási politikáját alkalmazó Ausztrália lakossága vélekedik a menekültkérdésről.

Rovatok