Index Vakbarát Hírportál

Kiköthet az Aquarius Máltán

2018. augusztus 15., szerda 13:12

Júniusban már sokáig pingpongoztak a dél-európai államok az Aquarius mentőhajó menekültjeivel, amint a hajó újraindult, a történelem is ismétlődik, de egy európai megállapodás után Málta kikötőjében várakozhat a hajó.

Máltán, Valletta kikötőjében horgonyozhatott le az Aquarius mentőhajó, a fedélzetén 141 menekülttel – közölte az AFP francia hírügynökséggel  az SOS Mediterranee francia jótékonysági szervezet (a hajó egyik üzemeltetője).

Az európai menekültellenes politikusok által sokat bírált gyakorlat szerint az Aquarius imegint Líbia partjainál gyűjtötte össze, a zömében eritreai és szomáliai menekülteket.

Júniusban már volt egy hasonló válság, akkor napokig hánykolódott a több mint 600 menekült, mert elsősorban Matteo Salvini az olasz belügyminiszter megelégelte, hogy a menekülteknek elég kievickélni Líbia partjainál a nyílt vizekére és az őket összeszedő mentőhajó átszállítja őket Európába.

Mint Salvini mondta, az Aquarius bárhol kiköthet felőle, de biztosan nem az olasz partoknál.

A mostani eset során végül öt európai állam (Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Spanyolország) állapodtak meg a menekültek befogadásokról és elosztásáról.

Rovatok