Index Vakbarát Hírportál

Nyugtalanító orosz hadgyakorlat a Dnyeszter-menti Köztársaságban

2018. augusztus 15., szerda 15:09

Megdöbbentő hadgyakorlatot rendeztek Európa egyik legkülönösebb térségében, a Dnyeszter-menti Köztársaságban. Helyi és orosz páncélozott járművek azt modellezték, hogy miképpen lehetne átkelni a Dnyeszteren, és lerohanni a szomszédos Moldovát.

Harmadik éve rendeznek közös hadgyakorlatot a Moldovából kiszakadt Dnyeszter-menti Köztársaságban a helyi és az orosz erők. És ez természetesen a harmadik éve bosszantja fel menetrendszerűen a kisinyovi kormányzatot, vagyis a szomszédos Moldávia vezetését.

Az idei hadgyakorlaton a rendszámtábla nélküli harci járművek a formális határt, vagyis a Dnyeszter folyót is átlépték, gyakorlatilag Moldova lerohanását szimulálták, ami csak olaj volt a tűzre. A moldáv kormány hangos nemtetszését nyilvánította, míg az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy határsértés történt volna.

Fura hely

Az alig félmilliós Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság egy Moldova és Ukrajna között húzódó vékony földsáv, amelynek lakossága három nagyjából azonos népességű csoportból áll, moldávokból, orosz okból és ukránokból áll. Orosz segítséggel szakadtak ki Moldovából, az anyaországhoz már csak az köti őket, hogy a helyi focicsapat, az FC Sheriff Tiraspol a moldáv bajnokságban indul és azt rendre meg is nyeri.

Ezen a „senkiföldjén” sztálinista jellegű hatalom működik és sok egykori katona, titkosszolga, kommandós talált itt menedéket.

Tárgyalások

Nemzetközi közvetítéssel olykor tárgyalások is zajlanak, mert Moldova szeretné visszaszerezni a fennhatóságát, de az oroszok és az ukránok ezt nem támogatják, mert attól tartanak, hogy Moldova egyesülne Romániával és csorbulna az orosz és az ukrán lakosság függetlensége.

Amikor pedig Oroszország visszaszerezte Ukrajnáétól a Krím-félszigetet, a helyi oroszok bátorodtak fel és igyekeztek kezdeményezni a terület Oroszországhoz csatolását. A térségben sok orosz katona állomásozik, az ENSZ legutóbb júliusban szólította fel Moszkvát a csapatok kivonására.

Rovatok