Index Vakbarát Hírportál

Ötnapi hánykolódás után Máltán köthetett ki a menekültekkel a mentőhajó

2018. augusztus 15., szerda 15:49

Ötnapi veszteglés után az Aquarius mentőhajó, a fedélzetén 141 bevándorlóval szerda délután megérkezett Vallettába. A hajó azért hánykolódott a Földközi-tengeren, mert több kikötő is megtagadta fogadását, írja az MTI.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott hajó utasait végül Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália és Luxemburg fogadja be, a máltai kormány pedig csak a megegyezést követően engedélyezte, hogy az Aquarius kikössön.

Az SOS Méditerranée bejelentette, hogy az Aquarius – utasai partra szállása után – újra nekivág a tengernek. A bevándorlókat először orvosi ellenőrzésnek vetik alá, majd egy fogadóközpontba szállítják őket. Ezt követően útnak indulnak a befogadó országok felé.

Az Orvosok Határok Nélkül közleményében megkönnyebbülésének adott hangot, hogy biztonságos helyet sikerült találni a 141 embernek, akiket pénteken mentettek ki a Földközi-tengerből. Az Aquarius utasainak többsége szomáliai és eritreai állampolgár, így jó esélyük van arra, hogy menedéket kapjanak Európában, főleg hogy két terhes nő és 73 gyerek is van köztük. A gyerekek közül ketten kétévesnél kisebbek, 67-en pedig felnőtt kísérő nélkül vágtak neki a veszélyes útnak.

„Nem támaszkodhatunk eseti válaszokra, fenntartható megoldásokra van szükségünk" – hangsúlyozta ugyanakkor Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős EU-biztos. Nem csak egy vagy néhány tagállam felelőssége ez, hanem az egész Európai Unióé" – tette hozzá.

Rovatok