Index Vakbarát Hírportál

Montenegró kirendelte a katonaságot a határra a bevándorlás miatt

2018. augusztus 16., csütörtök 14:53

Montenegró megerősítette határvédelmét az albán határ mentén és a rendőrök mellett a katonaságot is kirendelte a montenegrói-albán határra, elsősorban az illegális hatásértések feltartóztatására - közölte a montenegrói védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A határ menti területet a rendőrök és a katonák közösen fogják ellenőrizni. A montenegrói-albán határszakasz 172 kilométeres.

A magyar határkerítés miatt kialakult új szárazföldi út Görögországból Albánián át Montenegróba tart, ahová nagy számban érkeznek illegális bevándorlók. A kitoloncolási egyezményt pedig nehéz betartani, Tirana ugyanis azzal védekezik, hogy semmi sem bizonyítja, a migránsok az ő területükről léptek be Montenegróba, így nem hajlandóak visszafogadni őket.

A magyar kormány korábban 25 km-nyi drótkerítést ajánlott fel a montenegrói kormánynak, hogy zárja le a balkáni migrációs útvonalat, de egyelőre nem kértek belőle. Még csak fontolgatják, hogy kerítéssel állítsák-e meg az illegális bevándorlást.

A Frontex júniusi adatai szerint csaknem felével csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest,

az év első öt hónapjában mintegy 43 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon.

Az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt a legfőbb belépési pont ezúttal Görögország volt,ahol májusban 4400 - többségében szíriai és iraki - menedékkérőt regisztráltak. Ezen az útvonalon idén eddig 19 800 embert regisztráltak, és ez 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Rovatok