Index Vakbarát Hírportál

Megszökött az Iszlám Állam fogságából, Németországban talált rá a fogvatartója

2018. augusztus 17., péntek 14:47

Évekkel azután, hogy megszökött az Iszlám Állam fogságából, váratlanul Németországban futott össze egykori fogvatartójával egy tizenéves jazidi lány, írja a Newsweek.

Az Ashwaq Ta’lo nevű lányt száz dollárnak megfelelő összegért vásárolta meg az Iszlám Állam egyik katonája, akinek mintegy tíz hónapig volt a rabszolgája Moszul közelében – ezalatt napi rendszerességgel gyalázták meg. Miután a lánynak egy alkalommal sikerült hozzáférnie az  Abu Hamam nevű dzsihadista telefonjához, értesítette az egyik testvérét, akinek az ötletével aztán sikerült kiszabadulnia a férfi fogságából.

A Kurdisztánból származó tinédzser és Abu Hamam többi rabszolgája – a testvér utasítása szerint – összekarcolták magukat, hogy azt a látszatot keltsék, valamilyen bőrbetegségük lett a fogságban. Miután a dzsihadista orvoshoz vitte őket, a felírt gyógyszereket annak ételébe keverték, ami úgy kiütötte az Iszlám Állam harcosát, hogy a rabszolgaként tartott lány és társai meg tudtak szökni előle.

Ashwaq Ta’lo ezután Németországba került, Stuttgartban próbált új életet kezdeni, ám egy nap, mikor épp a tábori szállása felé tartott, váratlanul megállította a férfi, aki annak idején megvásárolta őt. Először nem hitt a szemének (bár állítása szerint korábban gyakran érezte, hogy követik), de azonnal felismerte Abu Hamam "félelmetes szakállát és csúnya arcát". Bár megpróbált úgy tenni, mint aki nem ismeri a férfit, nem tudta becsapni, ezért az közölte vele: tudja, hol és kikkel lakik, illetve azt is, hogy mit csinál Németországban.

A lány erre elmenekült, egy közeli piacon bújt el, majd a történtekről értesítette a testvérét és a menekülttábor vezetőjét is. Az esetet a rendőrségen is jelentették, a térfigyelő kamerák segítségével azonosították a férfit, ám a hatóságok közölték velük, hogy nem nagyon tehetnek semmit, hiszen ő is menedékkérő, ráadásul nem követett el bűncselekményt – mármint Németországban.

Ashwaq Ta’lo csupán egy telefonszámot kapott a rendőröktől, amit akkor kellett volna tárcsáznia, ha a dzsihadista megpróbál újra kapcsolatba lépni vele. A lány ezt nem várta meg, és inkább úgy döntött, hogy visszatér a hazájába, Kurdisztánba, ahol az apja is él. "Soha nem megyek vissza" – mondta.

Korábban az Index is interjúzott egy jezidi kurd lánnyal, akit 15 évesen raboltak el az Iszlám Állam harcosai, akik négy alkalommal adták el szexrabszolgának. Rendszeresen verték, erőszakolták, majd miután megszökött, ő is Németországba került. Az Iszlám Állam azonban nemcsak jazidi és keresztény nőket erőszakolt, erről egy másik áldozat is mesélt az Indexnek.

Rovatok