Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom elnöke aláírta a törvényt, amivel leállíthatják a kormánynak nem tetsző oldalakat

2018. augusztus 19., vasárnap 20:02

Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom elnöke szombaton aláírta azt az internettörvényt, ami alapján szimplán elhallgattathatják azokat az internetes oldalakat, amik nem tetszenek nekik, így a kormánynak még nagyobb hatalma lesz az internet fölött. A törvényt májusban az egyiptomi parlament is elfogadta, írja a CNN.

A hivatalos magyarázat az, hogy a törvényt a cyberbűnözés és terrorizmus ellen hozták, és a hatóságok bármilyen olyan oldal elérését blokkolhatják, ami szerintük nemzetbiztonsági veszélyt jelent.

2014-es kormányra kerülése óta Szíszi kormánya erősen próbálja elhallgattatni a kritikai hangokat és oldalakat, de még a közösségi médiát is.

Csak tavaly május óta majdnem 500 internetes oldalt kapcsoltak le Egyiptomban.

Azokat az oldalakat pedig, aminek legalább 5000 követője van, azokra hatósági felügyeletet rendelhetnek el. De a kormány még azokat is üldözi, akikről megtudják, hogy számukra nem tetsző dolgokat írnak ki például Facebook-ra vagy Twittere. A mostani törvény alapján pedig az internetszolgáltatóktól is kikérhetik ezeknek a felhasználóknak a személyes adatait.

Akit pedig az új törvény alapján bűnösnek találnak, annak büntetése 10 ezer dollár megfizetésétől két év börtönbüntetésig is terjedhet.

Szíszi 2014-ben került hatalomra, miután az előző évben katonai erővel elmozdította posztjáról az iszlamista Mohamed Murszi elnököt, akinek az uralma ellen tömegtüntetések voltak, sok halálos áldozattal. Valódi kihívója persze nem akadt, mert addigra az összes ellenfelét így-úgy kiiktatta: az egyiket letartóztatták, a másikat megverték, többen pedig megfélemlítés miatt visszaléptek.

Rovatok