Index Vakbarát Hírportál

Az oroszbarát cseh elnök nem tart beszédet a prágai tavasz 50. évfordulóján

2018. augusztus 20., hétfő 21:08

Milos Zeman cseh elnök nem fog hivatalos beszédet tartani Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulóján, ezért a cseh állami közszolgálati CZ TV csatorna a szlovák elnök, Andrej Kiska beszédét adja – derül ki a csatorna Twitter-bejegyezéséből.

A Kreml-barát Milos Zemant idén januárban választották újra, akkor azt írtuk, a választáson az múlt, hogy Csehország udvarolni fog Oroszországnak vagy szakít az EU-szkeptikus populizmussal.

A magyarországi új gazdasági mechanizmus 1968-as bevezetése idején Prágában is reformokat hozott a tavaszi szél: Alexander Dubcek csehszlovák pártvezető a kommunista rendszernek akart emberi arcot adni azáltal, hogy felszámolja a húsz éve lappangó társadalmi és gazdasági problémákat. A szovjet pártvezetés és a Varsói Szerződés tagállamai nem nézték jó szemmel az elhajlást: ellenforradalom csíráját látták benne. Az augusztus 21-re virradó éjszakán a szocialista tábor összehangolt katonai akciót indított Prága ellen. A prágai forradalomról itt írtunk részletesebben.

Rovatok