Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea leállította a rakétakísérleti telep leszerelését

2018. augusztus 23., csütörtök 07:59 | aznap frissítve

Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen működő 38North kutatóközpont. A műholdfelvételek alapján augusztus 3. óta nem folynak a telepen jelentős leszerelési munkálatok, és a korábban leszerelt dolgok is ott hevernek, írja az MTI.

A kutatóintézet július 24-én közölte, hogy megkezdődött a telep központi létesítményeinek leszerelése. Elbontanak egy hordozórakéta-összeállító, valamint egy, a folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére használt építményt, amelyek feltehetően központi szerepet játszottak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban.

A kínai határ közelében, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra található  kísérleti telep egyben űrközpont is, ami a hatalmas jongbjoni atomlétesítménytől 70 kilométerre található.    - Phenjan állítása szerint  2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dzsongun tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején. Kim akkor megerősítette, hogy támogatja a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését.

Az utóbbi időben egyre többen megkérdőjelezik, hogy Észak-Korea hajlandó-e eleget tenni az atomfegyverek leszerelésére vonatkozó amerikai követelésnek. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy Kim Dzsongun tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja a nukleáris tevékenységét, ami nagyon aggasztó. A NAÜ szerint a jongbjoni kísérleti reaktorban is folyik a 2015 decemberében megkezdett működési ciklus.

Rovatok