Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből szabadon engedtek egy merényletre készülő dzsihadistát

2018. augusztus 23., csütörtök 14:19

A francia igazságügyi minisztérium szerdán megerősítette, hogy áprilisban tévedésből kiengedtek a börtönből egy dzsihadistát, aki 2014-ben – testvéreivel és további hozzátartozóival – terrortámadásra készült Lyonban, írja a Local francia kiadása.

Mint kiderült: a nyomozóbíró elfelejtette megújítani a férfi ideiglenes őrizetét, ami az automatikus szabadonengedését eredményezte. Az esetről a Le Canard Enchainé nevű francia szatirikus lap írt először. A francia kormány szóvivője, Benjamin Griveaux később óriási fiaskónak nevezte a történteket. 

A Oualid B. nevű férfi egyike annak a tizenöt embernek, akik 2014-ben robbantásos merényletre készültek Lyonban. Közülük a legtöbben családtagok (főleg testvérek) voltak, a társaságból pedig nyolcan még azelőtt Irakba és Szíriába szöktek, hogy le tudták volna őket tartóztatni.

A Le Canard Enchainé szerint a bírót arra kérték, hogy lépjen vissza, de ő nem tett eleget a kérésnek. Oualid B. telefonján korábban több fegyveres dzsihadistát ábrázoló fényképet, valamint az Iszlám Állam egyik propagandavideóját is megtalálták.

Rovatok