Index Vakbarát Hírportál

Az Orvosok Határok Nélkül ápolóját lőhette le az izraeli hadsereg

2018. augusztus 24., péntek 10:44

Az izraeli hadsereg vizsgálata szerint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet palesztin ápolója volt az a férfi, akit agyonlőttek, miután fegyverével hétfőn izraeli katonákra támadt, és robbanóeszközt dobott feléjük a Gázai övezet határánál – írja az MTI az izraeli Jediót Ahronót című újság honlapjára, a ynetre hivatkozva.

Az izraeli hadsereg magyarázatot vár az MSF-től a Hani Madzslavi nevű gázai ápoló tettére, de a szervezet egyelőre még vizsgálja a történteket. Az ápoló halálát egyébként elismerték, de a a gázai hatóságok erről sem nyilatkoztak, mert ehhez szükségük lenne a holttestre. Szerintük a test az izraeliek birtokába került, erről viszont Izrael nem kíván információt szolgáltatni.

Madzslavit egyébként egyik fegyveres palesztin frakció sem nevezte meg tagjának, testvére pedig Facebookon azt állította, hogy a 28 éves, nős férfi a palesztin szervezetektől függetlenül járt el, és saját pénzéből vásárolta a fegyverét.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet felügyeletével március óta zajló határ menti zavargásokban öt hónap alatt mintegy 170 palesztin vesztette életét, akik megpróbáltak átkelni izraeli oldalra a határkerítésen, vagy erőszakos akciókat próbáltak elkövetni a határ túloldalán állomásozó izraeli katonákkal szemben.

Rovatok