Index Vakbarát Hírportál

Hajtóvadászatot tartott a szélsőjobb Chemnitzben egy késelés után

2018. augusztus 27., hétfő 18:09

Szabályos demonstrációk és be nem jelentett tüntetések sorozatát váltotta ki egy gyilkosság a németországi Chemnitzben, amivel egy 22 éves iraki és egy 23 éves szíriai férfit gyanúsítanak, akik vasárnap hajnalban megkéseltek egy 35 éves, orosz származású német férfit és két barátját. A 35 éves férfi a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, két társa súlyos sérülésekkel került kórházba. A késelés indítéka egyelőre nem ismert. 

A szabadtéri fesztivál után akadt össze két társaság

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport „különböző nemzetiségű férfi". A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, akik azóta előzetes letartóztatásba kerültek. 

Vasárnap délután 800 fős, hajtóvadászatba torkolló szélsőjobbos tüntetés vette kezdetét Chemnitz utcáin. A felvonulást nem jelentették be, és résztvevői nem működtek együtt a rendőrökkel. A Bild beszámolója szerint a radikálisok külföldinek tartott személyekre vadásztak. 

A Steffen Seibert kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott, ahol arról beszélt, hogy Németországban nincs helye az önbíráskodásnak, és a szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli, ha bárki is „hajtóvadászatot folytat eltérő származású, eltérő kinézetű emberek ellen, vagy félelmet próbál terjeszteni."  

Vasárnap zűrzavar, hétfőn parázs hangulat uralta Chemnitz utcáit

Hétfőn bejelentett tüntetéseket tartottak a város egymással szomszédos két pontján. Az egyik oldalon a jobboldali tüntetők gyülekeztek, míg a rendőrök másik oldalán ellentüntetők kezdtek békés ellendemonstrációba a városháza előtt. A rendőrség próbálta a szélsőjobbos tüntetés pár száz résztvevőjét elválasztani az ellentüntetőktől, azonban az egyre feszültebb hangulatban végül még vízágyú bevetésére is szükség volt. A két tábor pirotechnikai eszközökkel és tárgyakkal dobálta egymást, ami miatt mindkét oldalon többen kórházba kerültek. 

A belügyminiszter Roland Wöller nyugalmat és türelmet kért a tüntetőktől. Szerinte egyelőre sok a spekuláció, a hamis információ, amivel tüzelik a tüntetéseket. Wöller szerint az erőszak eszkalálódásának új dimenziója mutatkozott meg a vasárnapi tüntetéseken, miután a chemnitzi rendőröket vasárnap kövekkel és üvegekkel dobálták meg, valamint a tüntetők egy 15 éves német fiút és egy 18 éves afgán kísérőjét, egy másik esetben egy 18 éves szír fiút vertek meg, egy harmadik esetben pedig egy 30 éves bolgár férfit álltak körül és fenyegettek meg. A szélsőjobbos oldalon többen a Németországban keményen szankcionált karlendítéssel üdvözölték az ellentábor tüntetőit, a rendőrség azt ígérte, hogy minden ilyen esetet ki fognak vizsgálni, és megteszik a szükséges lépéseket. 

A Chemnitzer Stadtfest nevű rendezvényt másnap terv szerint ugyan elindították a szervezők, de pár órával később leállították kegyeleti okokra való tekintettel. 

Rovatok