Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes halál miatt nyomoznak egy egyiptomi hotelben

2018. augusztus 27., hétfő 20:08

John és Susan Cooper Egyiptomban, a Vörös-tenger partjánál található 5 csillagos Steigenberger Aqua Magic hotelben szálltak meg múlt hét hétfőn. A férfi nem sokkal később infarktust kapott és leállt a légzése. Feleségét kórházba szállították, ahol 6 órával később összeomlott a keringése és meghalt. 

Hotelszobájukban a velük nyaraló lányuk és Maj Gen Ahmed Abdullah helyi kormányzó szerint is furcsa bűz terjengett, utóbbi  azonban úgy gondolja, ettől függetlenül természetes halált halt a házaspár. Ettől függetlenül hermetikusan lezárták szobájukat, és próbálják azonosítani a furcsa szag forrását, valamint vizsgálják a gáz szerepét a pár halálában. 

A hotel több vendége is panaszkodott, hogy nyers csirkét és halat szolgáltak fel nekik mocskos edényekben, de Cooperéknek lányuk szerint nem volt semmilyen gyomorpanaszuk. Rajtuk kívül még egy másik vendég viszont panaszkodott légzési nehézségekre. Abdullah szerint 23 vendég látogatta meg a hotel orvosi szobáját az elmúlt egy hétben, hasgörcsre és levertségre panaszkodva, ami a kormányzó szerint a megváltozott étrend, a  napszúrás, és tengervíz lenyelésének következménye. 

A helyi hatóságok próbálják természetes halálnak beállítani az esetet, ami főleg annak köszönhető, hogy a helyi turizmus az arab tavasz, majd a 2015-ös géprobbantás óta felfüggesztett orosz légiközlekedés miatt,  jelentősen megcsappant az elmúlt pár évben. Szerintük a szobájában meghalt férfi keringése és légzése természetes módon állt le, és az sem keltett különösebb gyanút, hogy a felesége 6 órával később a kórházban halt meg, miután összeomlott a keringése, és leállt a légzése. 

A hotel 300 vendégének nyaralását szervező Thomas Cook utazási iroda jelenleg a vizsgálatok eredményeire vár, amik kiterjednek az ételre, az ivóvízre és a szellőzőberendezésre. Ezek a vizsgálatok még egy hétig is eltarthatnak. A vendégek közel fele hazatérét idő előtt a nyaralásából, míg egy másik részük egyéb vörös tenger menti hotelbe jelentkezett át. 

(The Guardian)

Rovatok