Index Vakbarát Hírportál

Újra börtönbe vitték Teheránban a brit-iráni asszonyt

2018. augusztus 27., hétfő 10:37

Három nappal azután, hogy ideiglenesen szabadon engedték, ismét teheráni börtönébe vitték vissza azt a brit-iráni állampolgárságú asszonyt, akit az iráni hatóságok kémkedéssel vádolnak – írta a CNN. Ezzel rövidéletűnek bizonyult Nazani Zaghari-Ratcliffe szabadon bocsátásának története.

2016 nyarán vették őrizetbe mielőtt repülővel elhagyta volna Iránt. Teheránban öt évre ítélték el, vele lévő kislánya – aki most Iránban nagyszüleinél volt – ekkor 22 hónapos volt. A letartóztatása és a kiszabott, ötéves börtönbüntetés  komoly feszültséget okozott Irán és az Egyesült Királyság viszonyában. Zaghari-Ratcliffe a Thomson Reuters Alapítvány programigazgatójaként dolgozott, letartóztatásakor rokonait látogatta meg Iránban. A cég visszautasítja a vádat, hogy munkatársuk kémkedett volna. Irán szerint a fennálló rezsim megdöntését célzó szervezetekkel működött együtt. 

Szabadon bocsátásáért felszólalt Boris Johnson is. A júliusban távozott külügyminiszter tavaly azonban olyan szerencsétlen nyilatkozatot tett, amellyel az asszony elengedése helyett újabb váddal sújtotta Teherán. Johnson ugyanis azt állította, a nő újságíró-tanfolyamot tartott hazájában, ezzel viszont cáfolta Zaghari-Ratcliffe és munkaadója állításait is, amelyek szerint csupán családlátogatásra utazott haza Iránba.

Rovatok