Index Vakbarát Hírportál

Merkel elítéli a chemnitzi tüntetések erőszakos cselekményeit

2018. augusztus 28., kedd 15:17

Élesen elítélte Angela Merkel német kancellár kedden a hétfői chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket, Horst Seehofer belügyminiszter pedig felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét a szászországi rendőrségnek – írja az MTI.

A kancellár Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon. Horst Seehofer emellett egy közleményben kiemelte, érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez nem lehet mentség az erőszakra.

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök drezdai tájékoztatóján arról beszélt, hogy a tüntetésekre

Ez utóbbival kapcsolatban leszögezte, nem lehet tényekkel alátámasztani, hogy egy veszélybe került nő megmentésére irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy egy 22 éves iraki és egy 23 éves szíriai férfit gyanúsítanak azzal, hogy vasárnap hajnalban megkéseltek egy 35 éves, orosz származású német férfit és két barátját. Vasárnap délután 800 fős, hajtóvadászatba torkolló szélsőjobbos tüntetés vette kezdetét Chemnitz utcáin, hétfőn pedig bejelentett tüntetéseket tartottak a város egymással szomszédos két pontján.

Rovatok