Index Vakbarát Hírportál

Orbán a lemigránspártizta a francia elnököt

2018. augusztus 28., kedd 17:09 | aznap frissítve

A sajtó rendreutasításával indult Orbán Viktor és Matteo Salvini milánói tárgyalása utáni sajtótájékoztató. Az olasz kormányfőhelyettes a zajongó újságírók kiküldésével fenyegetőzött, majd átadta a szót Orbánnak:

Orbán: Salvini Magyarországon is nyerne

"Magyarország polgárai nevben köszönetet mondtam a miniszter úrnak. A magyar hűséges fajta és nem felejt. Emlékszem, amikor az EP-ben a magyarokat támadták az új alkotmány miatt, akkor ő felszólalt és megvédett bennünket, ez meg is alapozta a barátságunkat."

"A legfontosabb kérdése Európának a migráció" – mondta a vártaknak megfelelően Orbán, aki szerint Magyarország bebizonyította, hogy a migráció megállítható. "Bebizonyította, hogy ez szárazföldön, jogilag és fizikailag is lehetséges."

ORBÁN SZERINT SALVINI KIEMELKEDŐ TISZTELETET ÉRDEMEL MAGYARORSZÁGON IS. HA OTT INDULNA, NYERNE IS.

„Vállalta a történelmi missziót, hogy bebizonyítsa: a migrációt a tengeren is meg lehet állítani.” „Az ő sikerén műlik Európa biztonsága” – vélte Orbán.

"Akik bejöttek, azokat vissza kell vinni, oda, ahonnan jöttek. Orbán szerint Brüsszel ezt lehetetlennek hiszi, de ezt mondták a magyar kerítésről is. Politikai szándék kérdése az egész – zárta nyilatkozatát Orbán, megjegyezve, hogy a segítséget helyben kell megteremteni, ott, ahol a migráció okai keletkeznek.

Salvini is köszönettel fogadta a nyilatkozatot Orbántó l, akit korábbi nyilatkozatai szerint igen nagyra tart.

"Nem fogok meghátrálni" – mondta, utalva az ellene indított ügyészségi eljárásra, amely a Diciotto hajó kikötésének megtagadása miatt merült fel.

Támadnak a Sorosok 

Ezután Magyarország gazdasági növekedését dicsérte, szerinte megszorítás nélkül érte el mindezt Magyarország, amelynek politikája más európai politikához mutat utat.

"Másmilyenhez, mint amelyeket az európai elitek, a Sorosok pénzelnek és az épp aktuális Macronok képviselnek. Kontinentális szintű fordulat előtt állunk."

Salvini szerint megdöbbentő, hogy egy európai hatalom képviselőjét Milánóban fogadják. Pedig, ez a találkozó megbeszélések hosszú sorának első állomása.

A magyar televízió kérdésére Orbán elmondta: Sok mindent meg akarunk változtatni, új Európára, új bizottságra van szükségünk, amely kiáll a határok megvédése és a migráció megállítása mellett. "Más szellemi alapokon álló Európára van szükség." Ez új szövetségekhez is vezethet, de, hogy milyenhez, az majd az EP-választások után derülhet ki, 2019 májusában.

Orbán nem kilépne, megváltoztatná az EPP-t

Orbán szerint Emmanuel Macron „föl akarja robbantani az Európai Néppártot” (EPP).

A francia elnök a migrációt támogató pártok vezetője ma Európában

– mondta Orbán. A migrációról az EPP-ben is nagy vita van, „mi azt szeretnénk, ha a mi álláspontunk kerülne többségbe.”

A jelenlegi helyzetben ugyan ellentétes érdekeik is vannak Olaszországnak és Magyarországnak, hiszen az olasz fél azt várná el, hogy Európa országai fogadjanak be az olasz földre lépett menekültekből, míg Magyarország ezt elutasítja, Orbán azonban az érdekközösségre fókuszált:

Magyarország segíteni fog abban, hogy Afrikába vigyék vissza a menekülteket.

Salvini is az érdekközösséget hangsúlyozva kijelentette: Magyarországnak jogában áll megvédeni határait.

Salvini szerint bizonyos nemzetközi egyezmények megváltoztatásával lehetne megszabadulni a migrációban részt vevő civil szervezetektől. "Hihetetlen, de van, aki a fejünk felett aláír egy egyezményt, amely nyomán emberek jöhetnek az országba" - szúrt oda a saját koalíciós partnerének, az Öt Csillag Mozgalmat vezető kormányfőhelyettesnek, Di Maiónak, aki egyezmény keretében az ország autópályáit bocsátaná rendelkezésre a migárnsoknak, de pontosan nem részletezte, milyen egyezményről van szó.

A visszahelyezéssel kapcsolatban Salvini elismerte: Líbia nem hajlandó visszafogadni menedékkérőket, de szerinte Bangladessel, Pakisztánnal, Tunéziával létrehozható lenne egy ilyen megállapodás.

Salvini Orbán hőse

Már a sajtótájékoztató előtt nyilatkozva jelezte Orbán, hogy nagyon fontos számára a szoros kapcsolat az olasz kormányfőhelyettessel:

„Ő az én hősöm, sorstársam is,  (...)  és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani" – idézte az MTI Orbán Viktor Milánóban adott újságírói nyilatkozatát, mielőtt találkozott volna az olasz belügyminiszterrel és kormányfőhelyettessel.

"Salvini olasz belügyminiszter az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja" - jelentette ki Orbán.

A magyar kormányfő szerint a magyar-olasz gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok jók, de az előző kormányokkal való együttműködés nagyon rossz volt, mert állandóan sértegették a magyarokat. Úgy vélte, Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni, eközben pedig Brüsszel azt mondta, nem lehet a migránsokat megállítani, ezért be kell őket engedni – írta az MTI.

Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nem csak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat. Ebben Magyarország támogatja, és azt fogja javasolni az olasz belügyminiszternek, hogy "tartson ki", mert gyalázzák az embert és "borzalmas dolgokat mondanak róla", de ha kitart, akkor be lehet bizonyítani, hogy meg lehet védeni a határokat – mondta a magyar kormányfő.

Menedzselés helyett megállítani

Orbán szerint Brüsszel, illetve a németek, franciák, spanyolok politikája arról szól, hogy jobban menedzseljék a migrációt. A V4-ek viszont nem jobban menedzselni, hanem megállítani szeretnék azt.

A már Európában lévő migránsokkal nem az a feladat, hogy szétosszák, hanem az, hogy hazavigyék őket – jelentette ki, hozzátéve: ha szétosztják őket, az azt jelenti, hogy győztek az embercsempészek, és újabb hullámokban érkeznek majd bevándorlók. Csak úgy lehet őket megmenteni a vízbe fulladástól, ha meggyőzik őket, hogy el se induljanak. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha bizonyítékát adják annak, hogy nem tudnak Európába bejutni – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

(Borítókép:  Massimo Pinca / Reuters)

Rovatok