Index Vakbarát Hírportál

Amikor az iratait kérték, elővett egy detonátort

2018. augusztus 29., szerda 10:40

Autóba rejtett pokolgép robbant szerdán egy ellenőrzőpontnál a nyugat-iraki Anbár tartomány Káim körzetében. Az áldozatok számáról egyelőre eltérő jelentések láttak napvilágot, az al-Dzsazíra szerint nyolcan haltak meg (3 civil és 5 fegyveres), a Sky Arabia szerint 21-en. Legalább 20 sérült is van, akik közül többnek válságos az állapota.

A zömmel szunniták által lakott, három évig nagyrészt az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó tartomány szíriai határvidékén felállított ellenőrzőponton az iraki hadsereg és egy kormányhoz hű síita milícia fegyveresei teljesítettek szolgálatot. Ellenőrzés céljából megállítottak egy autót, melyről nem tudták, hogy robbanóanyaggal van tele, a sofőr pedig magával együtt felrobbantotta a járművet is. 

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a támadás elkövetését, de valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha az Iszlám Államot tesszük felelőssé. A Kalifátus megsemmisülése óta az Iszlám Állam Irakban ugyanis visszatért a gyökereihez. Mivel terroruralmuknak köszönhetően mindenhol elveszítették az urbánus szunnita lakosság támogatását, ezért kisebb, 3-5 fős sejtekre tagozódva a hegyes-sivatagos vidékeken húzzák meg magukat, és onnan beszivárogva hajtanak végre merényleteket a vidéket sűrűn pettyező ellenőrzőpontok ellen, működésüket pedig emberrablásokból finanszírozzák. 

Rovatok