Index Vakbarát Hírportál

Nem vonják vissza a mianmari vezető Nobel-békedíját

2018. augusztus 29., szerda 23:37

Nem vonják vissza a Nobel-békedíjat Aung Szan Szú Csi mianmari vezetőtől, akit az utóbbi időben többször is azzal vádoltak, hogy szemet huny a a rohingják kiirtása felett – írja az MTI.

Aung Szan Szú Csi a demokráciáért és szabadságért 1991-ig folytatott küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat.

– mondta Olav Njoelstad, a Norvég Nobel Intézet titkára, utalva ezzel arra, hogy minden díjat valamilyen múltbéli erőfeszítésért ítélnek oda. Emellett azt is megjegyezte, hogy az alapítvány szabályai nem is teszik lehetővé, hogy egy kitüntetettet megfosszanak a díjától.

A mianmari vezető 1991-ben a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat, bírálói szerint azonban szemet huny a rohingja muszlim kisebbség tagjainak mianmari üldöztetése felett.

Berit Reiss-Andersen, az intézet vezetője egyébként tavaly már elutasította a megfosztásra vonatkozó követeléseket. Akkor azt mondta, nem feladatuk a díjazottak felügyelése vagy cenzúrázása, miután elnyerték a díjat, maguknak kell vigyázniuk a jó hírnevükre.

Az ENSZ egyik vizsgálóbizottsága egyébként éppen hétfőn hozott nyilvánosságra egy jelentést, mely szerint a mianmari hadsereg a népirtás szándékával gyilkolt halomra és erőszakolt kisebbségi rohingjákat.

Rovatok