Index Vakbarát Hírportál

Váratlan helyről kaptak támogatást a korrupt románok

2018. augusztus 29., szerda 13:10

Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester diplomáciai bonyodalmakat okozott, miután levelet írt a román elnöknek, amelyben óva intette Romániát a korrupció túlzott megtorlásától, illetve ártatlan emberek bebörtönzésétől.

Megdöbbentő levelet tett közzé a román Mediafax hírportál. Rudy Giuliani amerikai republikánus politikus, korábbi New York-i polgármester, illetve elnökjelölt, aki jelenleg Donald Trump amerikai elnök egyik személyes ügyvédjeként dolgozik, levelet írt Klaus Johannis román elnöknek.

Anti-korrupció

Romániában évek óta ádáz harcot vív egymással a DNA Országos Korrupcióellenes Ügyészség ) és a politikai elit.

Rudy Giuliani eléggé váratlan módon a levelében a DNA ellen foglalt állást és a román korrupció-üldözés túlkapásairól írt - mondta el cikkében a Guardian. A levelében ugyan nem hivatkozott a Fehér Házra, hanem saját tanácsadócége, a Giuliani Partners levélpapírján és annak vezetőjeként írt, de a levél így is diplomáciai zavart okozott.

Diplomáciai bonyodalmak

Az Egyesült Államok ugyanis jellemzően a transzparencia híveként, a korrupció üldözőjeként szokott fellépni, ám ebben az írásban Giuliani ártatlanul bebörtönzött emberekről, a korrupciót üldöző ügyészség túlkapásairól ír és amnesztiát javasol.

Véleménye szerint az ügynökség sokszor tisztességtelen taktikát alkalmazott a gyanúsítottak ellen és bírákat és ügyvédeket félemlített meg.

Giuliani ugyan úgy fogalmazott, hogy támogatja a törvényes erőfeszítéseket a korrupció visszaszorítása érdekében, de a levél alapvetően a vélt túlkapások ellen emel szót.

A bukaresti amerikai nagykövet jelezte: Giuliani nem képviselt hivatalos amerikai álláspontot.

Rovatok