Index Vakbarát Hírportál

Időhúzással úszhatja meg a börtönt Orbán macedón szövetségese

2018. augusztus 31., péntek 10:18 | aznap frissítve

Hiába kapott első fokon két év letöltendőt Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnök, könnyen lehet, hogy megússza a börtönt.

A macedón elévülési szabályok különlegesek. Kimondják, hogy senki nem ítélhető el egy olyan bűncselekményért, amelyet kétszer olyan régen követett el, mint amennyi az adott tettért kiszabható legsúlyosabb büntetés.

Ez még akkor is igaz, ha az eljárás amúgy időben megindult, csak éppen vontatottan halad.

Vagyis, ha például a hatalommal való visszaélés legsúlyosabb büntetési tétele három év, akkor hat évvel a tett után már biztosan nem kell az elkövetőnek börtönbe vonulnia. Mindez különleges helyzethez vezetett Macedóniában.

Az egykori erős ember

Nikola Gruevszki, Macedónia erős embere, Orbán Viktor hű szövetségese 2006 és 2016 között volt miniszterelnök, ezalatt „természetesen” senki nem vizsgálta az ügyeit.

Miután megbukott, célkeresztbe került, több eljárás is indult ellene, és egy szkopjei bíróság májusban első fokon két évre már el is ítélte, mert hivatali hatalmával visszaélve egy 580 ezer eurós (185 millió forintba kerülő) méregdrága, páncélozott luxus-Mercedes vásárlására utasította a belügyminisztert. Látszólag a kormánynak kellett az autó, valójában a miniszterelnök használta.

Elévülhet

Azóta Nikola Gruevszki időhúzásra játszik, mindenféle fellebbezést és halasztási kérelmet is beadott, és jó esély van arra, hogy nem jut el az eljárás a jogerős ítéletig az év végéig - írja a Balkan Insight.

Ebben az esetben a 2012-es eset miatt már nem kell majd börtönbe vonulnia a politikusnak. Katica Janeva különleges ügyész mindezt sajtótájékoztatón vázolta az újságíróknak és megsürgette a másodfokon eljáró bíróságot.

Ha az ítélőtábla, amely októberben ül össze, elhalasztja az ítéletet, vagy új elsőfokú eljárásra kötelezi a bíróágot, akkor a politikus biztosan megússza a börtönt.

Az autót megvásárló Gordana Jankuloska belügyminiszternőt is eljárás alá vonják majd, de ez még szünetel, apolitikus asszony ugyanis terhes.

Rovatok