Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber lehet Juncker utódja?

2018. augusztus 31., péntek 11:59

A német lapok szerint a német kancellárasszony Manfred Webert, az Európai Néppárt jobboldali pártszövetség bajor frakcióvezetőjét szeretné Jean-Claude Juncker helyén látni.

Jelenleg Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, de jövőre európai választásokat tartanak. Az Európai Bizottság elnökét mindig az Európai Tanács választja ki egyhangú döntéssel, ezután az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a személyt, és természetesen már elkezdődött a lobbi és megindultak a találgatások.

Jön a csodagyerek?

Az egyik esélyes jelölt Manfred Weber, a 46 éves bajor mérnök-politikus lehet, akinek a pályája szélsebesen ível felfelé. 2003-ban a bajor tartományi választásokon 29 évesen lett a legfiatalabb képviselő, aztán a Bajor Ifjúsági Unió regionális elnökeként politizált.

Immár európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Bajor Keresztényszociális Unió tagja, a frakciószövetség vezetője és a legfrissebb német lapértesülések szerint Jean-Claude Juncker veterán európai politikus lehetséges utódja is.

Angela Merkel CDU-s politikusasszony, német kancellár ugyanis őt támogatja, márpedig, ha az Európai Unió legerősebb és legnépesebb tagja hivatalosan is saját állampolgárát támogatja, akkor arra már érdemes odafigyelni.

Barnier is ringbe száll?

A pozícióért természetesen alighanem mások is aspirálnak majd, például Michel Barnier, a 67 éves francia EPP-alelnök, Brexit-ügyi főtárgyaló.

Orbán Viktor egy ilyen választás során szinte biztosan Wernert támogatná, hiszen bár erős nézeteltéréseik is vannak, de közismertensokat egyeztetnek és azért alapvetően jóban vannak egymással.

A német lapok emlékeztetnek arra is, hogy a brüsszeli szék nem lesz könnyű hivatal. Donald Trump kereskedelmi háborúja, az orosz és kínai gazdasági feszültségek és a britek kilépése is komoly kihívást jelenthet az új elnök számára.

Rovatok