Index Vakbarát Hírportál

Egy kávéházi robbantásban meghalt a kelet-ukrajnai szeparatisták vezetője

2018. augusztus 31., péntek 17:58 | aznap frissítve

Robbantás volt egy donyecki kávéházban, amiben meghalt a szakadár „Donyecki Népköztársaság" (DNR) vezetője, Alekszandr Zaharcsenko, írta meg a Reuters szerint az Interfax orosz hírügynökség és az RT.com. Több másik ember is megsérült, köztük a szakadárok önjelölt pénzügyminisztere.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a life.ru orosz hírportál helyszínről származó értesüléseire hivatkozva jelentette, hogy Zaharcsenkót a Szepar nevű kávéházból sérülésekkel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

A BBC szerint a közelben őrizetbe vettek gyanúsítottakat. Később rendkívüli állapotot hirdettek ki a területen, és lezárták az összes útellenőrző pontot az ukrán oldal felé.

A Fokusz ukrán hírportál szerint a kávéház, ahol a robbanás történt, Donyeck központjában van, 400 méterre az EBESZ-küldöttség donyecki irodájától.

A 42 éves Zaharcsenko 2014. november 4-e óta volt az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, korábban már több, ellene irányuló merényletkísérletet túlélt, írja az MTI.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Moszkvában azt mondta, minden alapjuk megvan azt feltételezni, hogy az ukrán kormány állhat a merénylet mögött. Megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki elítélte a merényletet, szerinte a cél az volt, hogy „aláássák a törékeny békét a térségben." Viszont nem vádolta meg Ukrajnát a gyilkossággal.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint vagy a donyecki szakadárokon belüli bűnözőbandák közötti üzleti viták vagy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Zaharcsenko halála mögött.

Rovatok