Index Vakbarát Hírportál

A börtönből kampányolna a legnépszerűbb brazil, de a bíróság nem engedi az indulását

2018. szeptember 1., szombat 09:12

A bíróság eltiltotta Lula da Silva volt brazil elnököt az indulástól az októberi elnökválasztáson. A korrupció miatt elítélt, de roppant népszerű politikus még fellebbezhet a döntés ellen.

A választási törvényszék rendkívüli ülésén hét bíró közül hatan az eltiltásra szavaztak. A politikus jogi képviselői korábban közölték, hogy fellebbezni fognak, de nem valószínű, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság felülbírálja a választási törvényszék döntését. A brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget.

A brazil Munkáspárt augusztus elején döntött arról, hogy Lulát indítja az október 7-i elnökválasztáson.

Lula 2003 és 2010 között volt az ország baloldali elnöke. Áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

A közelmúltban készített közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula messze a legnépszerűbb elnökjelölt, 39 százalékonáll, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csupán 19 százaléknyi szavazatot kapna.

Rovatok