Index Vakbarát Hírportál

Többen megsérültek a tegnap esti chemnitzi tüntetéseken

2018. szeptember 2., vasárnap 07:51 | aznap frissítve

Tizennyolc ember sérült meg a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben- közölte a helyi rendőrség.

Az időközben ismertté vált bűncselekmények ellenére megállapítható, hogy a szombati tüntetések túlnyomórészt békések voltak, és a nagyszabású rendőri mozgósítással sikerült biztosítani, hogy mindenki élhessen a gyülekezés szabadságának jogával - emelte ki Sonja Penzel rendőrkapitány a chemnitzi rendőrség vasárnapi közleményében.

A rendőrség szerint legalább 25 bűncselekményt követtek el a feszült hangulatú tüntetések során, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, valamint ellenállást tanúsítottak letartóztatáskor.

A hatóságok közlése szerint mintegy 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre. A kormány- és bevándorlásellenes tüntetést idejekorán befejezték, mert az ellentüntetők akadályozták a tiltakozók vonulását.

A rendőrség összecsapott a bevándorlásellenes tüntetőkkel, amikor a hatóságok oszlatni próbálták a tömeget.

A bevándorlásellenes tüntetők három csoport szimpatizánsaiból álltak össze: a félórás felvonulást tartó Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott csoport mintegy 1500 híve később csatlakozott az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt által hirdetett tüntetésekhez.

Sokan közülük "Mi vagyunk a nép" és "Merkelnek mennie kell" feliratú transzparenseket tartottak kezükben, míg az idegenellenesség ellen tiltakozók "Náci-mentes Chemnitz" és "Legyen szíved, ne gyűlöleted" feliratokkal nyilvánítottak véleményt.

Eközben a város más részén megtámadtak egy 20 éves afgán férfit, a rendőrség tájékoztatása szerint négy, arcát eltakaró támadó könnyebb sérüléseket okozott neki.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

Az egy hete tartó demonstrációsorozat hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok