Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Hakkáni terrorhálózat vezetője

2018. szeptember 4., kedd 10:10

Meghalt Dzsalaluddin Hakkáni, az afganisztáni kormányerők és NATO-csapatok ellen harcoló Hakkáni terrorhálózat vezetője - közölte kedden a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ a tálib lázadók közleményét idézve. Az egyik legnagyobb hatalmú és leginkább rettegett afgán lázadócsoport alapítója hosszú betegség után hunyt el.

Hakkáni 1970-ben alapította meg hálózatát, amely az első időkben a szovjet megszállók ellen folytatott harcot. Ebben a küzdelmében az Egyesült Államok és Pakisztán is segítette. Amerikai és afgán tisztviselők elmondása szerint a hálózat bázisa Pakisztán észak-vazirisztáni területén van. Tevékenységét gyaníthatóan tevőlegesen támogatja a pakisztáni titkosszolgálat, de ezt Iszlámábád tagadja.

Hakkáni a tálib szélsőségesek afganisztáni uralma idején a határok védelmével volt megbízva miniszterként. A radikális iszlamista rendszert 2001-ben az Egyesült Államok által támogatott nemzetközi erők elűzték a hatalomból. Ezt követően Hakkáni a szövetségesek ellen szállt harcba. Hálózata, amely az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel szoros kapcsolatokat ápoló tálibok egyik frakciója, számos nagyszabású támadást hajtott végre a NATO katonái, köztük amerikaiak ellen. Washington 2012-ben terrorszervezetnek nyilvánította. Washington szerint a Hakkáni-hálózat jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erőkre.

Sokáig nem lehetett Hakkániról hallani, már 2015-ben az a hír járta, hogy meghalt, de a tálibok ezt sosem erősítették meg. Időközben kiderült, hogy a hálózat műveleti irányítását átadta fiának, Sziradzsuddin Hakkáninak, aki jelenleg az afganisztáni tálibok helyettes vezetője.

Zabiulláh Mudzsáhid, a tálibok szóvivője kedden Hakkáni halálhírének bejelentésekor vallási tudósnak és példás harcosnak nevezte őt.

Rovatok