Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt 25 év legdurvább tájfunja érte el Japánt

2018. szeptember 4., kedd 13:42 | öt éve frissítve

Frissítés: Az AFP hírügynökség azt írja, már hat halálos áldozata van a Japánra lecsapó Dzsebi hurrikánnak, és több sérültje is. 

Heves eső és erőteljes széllökések kíséretében elérte Japán nyugati partjait kedden helyi idő szerint délután az utóbbi 25 év legerősebb tájfunja. A Dzsebi névre keresztelt tájfun először Sikoku szigetén, Tokusima prefektúrában érte el a partvidéket, majd újra lecsapott Honsú szigetén, Kóbe város környékére, írja az MTI a japán meteorológiai szolgálat közleménye alapján. Úgy volt ráadásul az elmúlt negyed század legerősebb tájfunja, hogy a partokat elérve már jelentősen gyengült.

Japán főszigetének déli részéről 200 km/h-t meghaladó széllökéseket, és heves esőzéseket jelentettek. A helyi meteorológiai szolgálat (JMA) az előbbiek mellett földcsuszamlásokra, áradásokra és az óceánparti területeken hullámveszélyre is figyelmeztet. Dzsebi továbbra is tájfunként gyorsan mozog tovább észak felé a Japán-tengeren, és várhatóan jelentősen gyengülve a holnapi nap folyamán érheti el Oroszország távol-keleti területeit.

Olvasónk, Norbert Kiotóból írt nekünk, arról számolt be, hogy a helyiek kissé feszülten várták a tájfun érkezését, sokan előre bevásároltak. A város délután volt a vihar epicentrumában: "Volt némi autós forgalom, elvétve gyalogosokat is lehetett látni, ahogy küzdenek, de nem tűnt vészesnek a helyzet. Voltak erősebb lökések, de repülő autókat, kicsavart fákat nem lehetett látni" - írta.  

A Severe Weather Oszaka közelében készült videója tökéletesen megmutatja a szél erejét:

De ide kattintva egy másik videót láthat, ahogy az erős szél alákap egy épülethomlokzati munkálatok idejére felállított burkolásnak, és annak elemeit tépi le.

Az érintett területeken leállt a vasúti közlekedés, több mint hétszáz légi járatot töröltek. Számos üzem és kereskedelmi létesítmény mellett a Universal Studios Japan nevű élménypark és az amerikai konzulátus is zárva tart Oszakában az ítéletidő miatt. Abe Sindzó japán kormányfő az eredeti tervekkel szemben végül nem utazott el Kjúsú szigetére, ahol a tájfunmiatt elrendelt hatósági intézkedések végrehajtását felügyelte volna.

Egyelőre csak kisebb személyi sérüléseket okozott az óránként 60 kilométeres sebességgel közeledő tájfun. A "nagyon erős" kategóriába sorolt trópusi ciklon széllökéseinek sebessége helyenként eléri az óránkénti 215 kilométert.

A szél és az eső fokozódásával egy időben a hatóságok összesen több mint egymillió embert figyelmeztettek, hogy hagyják el a tájfun által veszélyeztetett lakhelyüket. A ciklon kedd estig várhatóan áthalad a Japán-tengeren és észak felé mozog tovább, szerda reggelre pedig ereje jelentősen gyengülni fog az előrejelzések szerint.

Japánban nyáron több száz halálos áldozatot követeltek az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekordhőség.

Rovatok