Index Vakbarát Hírportál

Ugyanaz a Novicsok-hatóanyag mérgezett Angliában két esetben

2018. szeptember 4., kedd 21:13

Ugyanaz a Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta a délnyugat-angliai Salisburyben tavasszal, illetve a közeli Amesbury kisvárosban nyár elején történt mérgezéses eseteket - közölte kedd este a brit külügyminisztérium a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatának eredményét ismertetve.

Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést. Szkripalékat és Rowley-t több heti kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel az OPCW-t, amely a keddi londoni külügyi nyilatkozat szerint igazolta a brit szakértők megállapítását.

(MTI)

Rovatok