Index Vakbarát Hírportál

Weber szerdán jelenti be: indul az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért

2018. szeptember 4., kedd 22:50

Manfred Weber szerdán Brüsszelben bejelenti, hogy elindul Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségéért - jelentette kedden a Der Spiegel német hírmagazin. 

Weber döntése azt jelenti, hogy csúcsjelöltként ő akarja vezetni a jobbközép európai uniós pártokat összefogó EPP-t a jövő tavaszi európai parlamenti választás kampányában, és a választás után meg akarja szerezni az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

Az EPP jelenlegi európai parlamenti frakcióvezetője a lap szerint szerdán délelőtt először a képviselőcsoportot tájékoztatja döntéséről, aztán a sajtónak is bejelenti szándékát. .

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese az első politikus, aki ringbe száll a csúcsjelöltségért az EPP-ben. Jelentkezni október közepéig lehet.  A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt az EPP csúcsjelöltje, és a választáson az EPP kapta a legtöbb szavazatot. (MTI)

Rovatok