Index Vakbarát Hírportál

Izrael 80 km hosszú, 9 m magas kerítést épít a libanoni határra

2018. szeptember 6., csütörtök 15:04

Izrael nyolcvan kilométer hosszú, kilenc méter magas betonkerítést épít libanoni határára - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű lap. 

Egy tizenegy kilométeres szakasz már elkészült a kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt betonkerítésből. A határ pontos vonala bizonyos szakaszokon vitatott, többek között az izraeli-libanoni-szíriai hármas határnál is. Az izraeli hadsereg ezeken a területeken az ENSZ által kijelölt kék vonalat követette az építkezésnél - mondta Tomer Gilád, a hadsereg illetékese. A fal egyes részeit később eltávolíthatják, ha megoldást találnak a vitatott határrészekre.

A hadsereg egyik, név nélkül nyilatkozó képviselője elmondta, hogy az utóbbi évben egyre erősebb együttműködést figyeltek meg a határ túloldalán a libanoni hivatalos hadsereg és a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciája között. 

A határ megerősítésének két oka volt: egyrészt védelmet nyújt az izraeli civileknek a határ túloldalán lévő mesterlövészektől, másrészt megakadályozza a Hezbollah harcosainak beszivárgását Izraelbe. 

Izrael és Libanon között legutóbb 2006-ban volt háború, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozata zárt le. 

(MTI)

Rovatok