Index Vakbarát Hírportál

Elutasította Lula fellebbezését a brazil legfelsőbb bíróság, nem engedik indulni az elnökválasztáson

2018. szeptember 6., csütörtök 16:21

A brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította a korrupciós vádakkal bebörtönzött Lula da Silva volt elnök fellebbezését, hogy indulhasson az októberi elnökválasztáson, írja az MTI.

A bíróság még múlthét pénteken tiltotta el Lulát az indulástól az októberi elnökválasztáson, mert a brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget. Lula és ügyvédjei ekkor fellebbeztek, szerintük Brazíliának követnie kell az ENSZ emberi jogi tanácsának ajánlását, és lehetővé kell tennie, hogy az ex-elnök újra indulhasson a tisztségért a börtönből.

Lula 2003 és 2010 között volt az ország baloldali elnöke. Áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újíttatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását. A közelmúltban készített közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula messze  a legnépszerűbb elnökjelölt , 39 százaléko náll, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csupán 19 százaléknyi szavazatot kapna.

Brazíliában október 7-én nemcsak elnökválasztást tartanak, hanem megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én vette kezdetét.

Rovatok