Index Vakbarát Hírportál

Ha amerikai nácikat akar pofán verni, diszkontáron, 1 dollárért megteheti

2018. szeptember 6., csütörtök 20:54

Tavaly történt, hogy az amerikai szélsőjobb tüntetést szervezett a virginiai Charlottesville-ben, hogy tiltakozzanak Robert E. Lee polgárháborús tábornok szobrának eltávolítása ellen. A tüntetés végül tömegverekedésbe, vérontásba, majd gyilkosságba torkollt: az egyik tüntető halálra gázolt egy nőt, Heather Heyert. Az eseményekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Egy nappal Heyer halála után a Unite the Right tüntetés főszervezője, Jason Kessler sajtótájékoztatót tartott, ahol a rendőrséget hibáztatta Heyer halála miatt. Az esemény váratlanul félbeszakadt, amikor egy feldühödött ellentüntető, Jeffrey Winder pofán vágta Kesslert.

MORE: While attempting to hold a press conference, #UniteTheRight organizer, Jason Kessler gets swarmed and punched in the face. pic.twitter.com/NRB34H0mzq

— NBC29 (@NBC29) August 13, 2017

Eleinte úgy tűnt, hogy Windert 2500 dollár pénzbüntetésre és egy év szabadságvesztésre ítélhetik, de csütörtökön a bíróság úgy ítélte meg, hogy jelképes, 1 dolláros büntetést szabnak ki Winderre.

Hihetetlenül vastag bőr van a pofáján, hogy meg mert jelenni a charlottesville-i emberek előtt azután a fájdalom, szenvedés és szörnyűség után, amit a közösségre szabadított. [...] Nem szabadna engedni, hogy még egyszer betegye a lábát a városba.

– mondta Winder Kesslerről, aki „dagadt, undorító kommunistának” nevezte Heyert, alig néhány nappal a nő halála után.

A csütörtöki ítélet újabb szimbolikus pofán vágás volt Kesslernek, aki a Unite the Right egyéves évfordulójára újabb tüntetést szervezett, de szinte senki nem ment el rá. Azóta antiszemita fröcsögésben éli ki magát az interneten – már amikor az apukája nem kezd vele üvöltözni élő adás közben. A 34 éves Kessler az apja elmondása szerint azóta a nagymamájánál lakik.

Mivel az angolszász jogrend a precedensjog elvét követi, ha a jövőben előfordul hasonló eset, a bíróság a korábbi ítéleteknek megfelelően fog eljárni. Vagyis kijelenthető, hogy az Egyesült Államok egy dollárban határozta meg egy neonáci pofán vágásának mindenkori árfolyamát.

(Vice)

Rovatok