Index Vakbarát Hírportál

Putyin, Erdogan és Róháni a szíriai rendezésről tárgyal

2018. szeptember 7., péntek 14:46 | aznap frissítve

Megkezdődött pénteken Teheránban az ellenzéket támogató török, valamint a Bassár el-Aszad elnök kormányát támogató iráni és orosz elnök tanácskozása a segítségnyújtásról a szíriai polgárháború rendezésében, írja az MTI.

Az asztanai háromoldalú folyamat keretében tartott találkozóra érkezve Recep Tayyip Erdogan török elnök a vérontástól óvott a szíriai lázadók kezén lévő utolsó erősségben, a Törökországgal határos Idlíb tartományban, ahol a szíriai kormányerők offenzívát készítenek elő, és hozzátette, hogy nem tudnak több menekültet befogadni.

Haszán Róháni iráni elnök a tanácskozás kezdete előtt azt hangsúlyozta, hogy az amerikai jelenlétnek véget kell vetni Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kijelentette, hogy a szíriai kormánynak joga van ahhoz, hogy visszavegye az ellenőrzést az ország területe felett.

A három elnök a tervek szerint 12 pontos tervet tesz közzé az egyeztetés végeztével.

Erdogan tűzszünetet akar, Putyin és Róháni ellenzi

Tűzszünetet sürgetett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki jelentős eredménye lehetne a teheráni egyeztetésnek. Vlagyimir Putyin orosz államfő azonban elutasította a felvetést, és Haszán Róhánival együtt azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a terroristák elleni harc az északnyugat-szíriai tartományban, ahol a Bassár el-Aszad elnök vezette arab ország hadserege offenzívát készít elő.

Az orosz elnök viszont kijelentette, ellenzi a tűzszünetet, mert a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport - korábban an-Nuszra Front - és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai is jelen vannak a felkelők utolsó enklávéjaként számon tartott Idlíbben, és ők nem részesei a békefolyamatnak.

Haszán Róháni úgy fogalmazott: békét akarunk, de néha harcolni kell a békéért.

Rovatok