Index Vakbarát Hírportál

Valamiben nagyon különbözött az idei észak-koreai katonai parádé

2018. szeptember 9., vasárnap 08:39

Észak-Korea alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepelte a szokásos éves katonai parádéval, azonban az idei parádé egyvalamiben nagyon különbözött a megszokottaktól:

egyetlen interkontinentális ballisztikus rakétát sem vonultattak fel. 

Ez egyrészt lehet a jele annak, hogy Kim Dzsongun tényleg le akarja szerelni az ország nukleáris arzenálját, vagy legalábbis nem akarja provokálni Donald Trumpot, akiről a napokban azt nyilatkozta, hogy továbbra is töretlenül bízik benne. Akkor mondta el azt is, hogy Trump mostani ciklusának végéig akarja leszerelni a nukleáris fegyvereket, és véget akar vetni az ellenségeskedésnek a Koreai-félszigeten.

A parádé két részből állt egyébként: katonaiból és civilből, a katonai részben több ezren vonultak fel az elmúlt hetven év különböző egyenruháit viselve, aztán jöttek a tankok és a harci eszközök.

A megszokottaktól eltérően Kim Dzsongun nem tartott beszédet az eseményen, amin részt vehettek újságírók, de nem közvetíthettek élőben, írja a CNN. Az elhangzott beszédek is elsősorban a gazdasági fejlődést helyezték középpontba, és a két Korea egyesítése is szóba került. 

Kim Dzsongun és Donald Trump a héten többször is üzentek egymásnak, miután az amerikai-észak-koreai tárgyalások lelassultak, de a két államfő kínosan ügyelt arra, hogy ne egymást támadja. 

Rovatok