Index Vakbarát Hírportál

További komoly műtétek várnak a megkéselt brazil elnökjelöltre

2018. szeptember 10., hétfő 20:38

Újabb komoly műtéti beavatkozáson kell átesnie a megkéselt Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelöltnek, aki az október 7-i brazil elnökválasztás első fordulóbeli esélyesének számít - írja az MTI.

Az O Globo napilap egészségügyi forrásokra hivatkozva írta meg hétfőn, hogy a Sao Pauló-i kórházban végrehajtandó műtét a politikus bélrendszerének helyreállítását célozza, és a korábban elhelyezett vastagbélsipoly táska eltávolítását.

Az egészségügyi intézmény szerint a 63 éves Bolsonaro állapota stabil, de még intenzív ápolásra szorul.

A támadás csütörtökön érte Bolsonarót Juiz de Fora városában tartott kampányrendezvényén. A merénylő késszúrása felsértette a hasi artériát, a vastag és vékonybelet, ami miatt a politikust sürgősségi műtéten esett át. Az elkövető azt állította, Isten parancsára cselekedett, egyéb indítéka nem ismert.

Bolsonaro családja bejelentette, hogy a politikus nem fog részt venni további rendezvényeken, s kampányát a közösségi médián keresztül fogja folytatni.

A közelmúltban készített közvélemény-kutatások szerint Brazíliában a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt Lula da Silva volt államfő messze a legnépszerűbb elnökjelölt, akit a legfelsőbb választási bíróság azonban eltiltott az indulástól. Legfrissebb felmérések, amelyek már nem számolnak Lula indulásával, 22 százalékon látják Bolsonaro támogatottságát az első fordulóban, míg a baloldali Ciro Gomes és a centrista Marina Silva egyenként a voksok 12 százalékára számíthat.

Bolsonaro mintegy három évtizede politizál a brazil kongresszusban. A szélsőjobboldali jelölt ismételten szexista, homofób és rasszista kijelentéseivel hívta fel a figyelmet magára, s azzal, hogy nyíltan dicsérte az 1964 és 1985 között Brazíliában fennállt katonai diktatúrát.

Brazíliában október 7-én elnökválasztást tartanak, továbbá megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én kezdődött. Bolsonaro családja bejelentette, hogy a politikus nem fog részt venni további rendezvényeken, s kampányát a közösségi médián keresztül fogja folytatni.

Rovatok