Index Vakbarát Hírportál

821 000 000 ember éhezik a világban

2018. szeptember 11., kedd 14:26

Tavaly 821 millió ember, vagyis minden kilencedik lakos éhezett a világon - derült ki az ENSZ kedden Rómában ismertetett jelentéséből, amely szerint

harmadik éve nő az éhezők száma a világon, ami részben a fegyveres konfliktusoknak és a klímaváltozásnak tudható be.

Éveken át ez a szám csökkenőben volt, olyannyira, hogy a világszervezet 2030-ig célul tűzte ki az éhínség felszámolását, aztán három éve világszerte egyre több éhezőről jött jelentés. A kiugró növekedést először tavaly vették észre az ENSZ szevezetei, amelyek szerint konfliktusok, gazdasági visszaesések és klímaváltozáshoz köthető történések, mint szárazságok és árvizek tehetők felelőssé a negatív trendért.

A helyzet különösen Afrika és Dél-Amerika több régiójában romlik.

Az alultáplált emberek részaránya különösen azokban az államokban jelentős, amelyekben szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, súlyos szárazságok vagy szokatlanul heves esőzések sújtják őket.

A kedden közzétett jelentés szerint globálisan

az öt évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka, 151 millió gyerek alulfejlett, 672 millió ember, a világ felnőtt lakosságának 13 százaléka pedig túlsúlyos.

A jelentést az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) közösen dolgozta ki.

Rovatok