Index Vakbarát Hírportál

Egy év alatt 175 politikust öltek meg Mexikóban

2018. szeptember 11., kedd 08:29

Egy év alatt nem kevesebb, mint 175 politikust gyilkoltak meg Mexikóban - ismertette az MTI kedden az Etellekt mexikói elemzőcég adatait. A 2017 szeptemberétől idén augusztusig vizsgált időszakban összesen 850 erőszakos cselekményt követtek el politikusokkal szemben.

A gyilkosságok száma különösen a júliusig tartó választási kampány során ugrott meg. Ekkor ugyanis a drogkartellek sérelmezték, hogy pártszínektől függetlenül minden jelölt a kartellek elleni fellépéssel, a közbiztonság helyreállításával kampányolt, ezért a miheztartás végett rendszeresen végeztek ki jelölteket - szintén pártszínektől függetlenül. A kartellek azonban a helyi jelöltek közül sokszor iktatták ki azokat, akiket nem tudtak korrumpálni. 

Csakhogy az Etellekt adatai azt mutatják, hogy a választásokkal nem szakadt vége a politikusok megfélemlítésének, július óta 63-szor vettek célba politikust, a támadás 21-szer halállal végződött. Legutóbb péntek este öltek meg egy frissen megválasztott polgármestert az északi Chihuahua államban.

Rovatok