Index Vakbarát Hírportál

A második világháború óta nem mozgattak meg ekkora erőt az oroszok

2018. szeptember 11., kedd 11:47

A második világháború óta nem látott erőket mozgat meg Oroszország a kedden kezdődő Vosztok-2018 elnevezésű hadgyakorlaton. 

Az ország távol-keleti részén található Cugol gyakorlótéren szeptember 17-éig tartó katonai gyakorlaton a keleti és a központi katonai körzet, az Északi és a Csendes-óceáni Flotta, a légideszantos, valamint a légi- és űrerő egységei vesznek részt. Szergej Sojgu hadügyminiszter bejelentése szerint a manőverekben

300 ezer embert, több mint 1000 repülőgépet és helikoptert, mintegy 36 ezer páncélost és egyéb harcjárművet, és mintegy 80 hajót vetnek be.

A hadgyakorlaton az egyik oldalon a központi katonai körzet és az Északi Flotta, a másikon pedig a keleti katonai körzet és a Csendes-óceáni Flotta áll egymással szemben. A katonák számukra ismeretlen lőtereken gyakorlatoznak majd, a szárazföldi erőknél és a flottánál 6-7 ezer kilométeres távolságra vezényelnek át csapatokat. Orosz katonai források szerint a manőverekkel leginkább azt akarják felmérni, milyen gyorsan tudnak átvezérelni több ezer katonát és jelentős mennyiségű haditechnikai eszközt Oroszország nyugati részeiről keletre. 

Az oroszokhoz csatlakoznak kínai és mongol csapatok is. Kína több mint háromezer katonával, mintegy 900 haditechnikai eszközzel, 30 repülőgéppel és helikopterrel vesz részt. Mongólia egyelőre nem közölt részleteket a részvétel mértékéről. A kínai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közös gyakorlatok célja a katonai együttműködése mélyítése, valamint a kínai és orosz csapásmérő képességek növelése "a biztonsági kockázatokkal szembeni közös fellépés terén". 

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök emgerősítette, hogy a Vosztok-2018 méreteiben megelőzi a szovjet fegyveres erők által 1981-ben megrendezett Zapad-81-et, amelyen több mint 100 ezer katona, valamint több mint ezer repülőgép és helikopter vett részt, egy 650-szer 550 kilométer kiterjedésű területen. A Zapad-81 méreteit akkor egyértelműen egy, a Nyugatnak, illetve a lázongó Lengyelországnak küldött üzenetként értelmezték az elemzők. 

A tavaly őszi nagy hadgyakorlaton az orosz hadsereg 100 ezer katonával egy, a balti országok elleni támadást szimulált, idén pedig már két, üzenetértékű gyakorlaton is túl van: augusztus közepén a sajátos helyzetű Dnyeszter-menti Köztársaságban a szomszédos Moldova lerohanását modellezték, a hónap végén pedig az orosz flotta és tengerészeti légierő a Földközi-tengeren hajtott végre gyakorlatot.

(Borítókép: Orosz tankok egy 2017-es hadgyakorlaton - fotó:  Sergei Gapon / AFP)

Rovatok