Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy osztrák baloldali diákaktivistát Törökországban

2018. szeptember 12., szerda 15:25 | aznap frissítve

Bécs szerdán azonnali magyarázatot követelt a török kormányzattól annak kapcsán, hogy egy baloldali weboldalnak író osztrák diákaktivistát letartóztattak Ankarában - írja az MTI.  Max Zirngast politológiahallgatót, a svájci székhelyű Re:volt portál publicistáját kedd reggel vették őrizetbe. A Re:volt szerint a húszas évei végén járó újságírót azzal gyanúsítják, hogy egy terrorista szervezet tagja, de munkatársai hamisnak nevezték ezt a vádat. Elmondták: Zirngast korábban cikket írt a török kormányzat és a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) közötti konfliktusról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár újságíróknak elmondta: azonnal magyarázatot várnak Törökországtól arról, hogy mivel vádolják a fogva tartott osztrák állampolgárt, ha pedig nem tudnak magyarázattal szolgálni, úgy azonnal engedjék őt szabadon.

Az osztrák külügyminisztérium diplomatái konzuli támogatást nyújtanak a fogva tartottnak.

A Kurz vezetése alatt álló, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta koalíciós kormány ellenzi Törökország felvételét az Európai Unióba, és a csatlakozási tárgyalások beszüntetését sürgeti.

Ankara és Bécs viszonya különösen feszült a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet miatti megtorló hatósági intézkedések kezdete óta. Ráadásul az osztrák hatóságok idén áprilisban betiltották a június 24-i előrehozott török államfő- és parlamenti választás ausztriai kampányeseményeit. Bécs június első felében arról is döntött, hogy "a politikai iszlám elleni fellépés jegyében" kiutasít több külföldről támogatott imámot és bezárat hét mecsetet, köztük egy olyat is, amelyet a helyi török közösség finanszíroz.

Rovatok