Index Vakbarát Hírportál

Putyin az év végéig békeszerződést szeretne kötni Japánnal

2018. szeptember 12., szerda 09:10

Oroszország még az idén békeszerződést szeretne kötni Japánnal a második világháború végleges lezárásaként, és erre Moszkva feltételek nélkül hajlandó - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, miután találkozott Abe Sindzó japán kormányfővel szerdán, írja az MTI.

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Kuril-szigetek Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált négy legdélebbi tagjának hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést. 2016-ban volt a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.

"Csakis abnormálisként tudom jellemezni azt, hogy két, korlátlan potenciállal bíró szomszédos ország hetven év óta nem tudott békét kötni. Vessünk ennek véget, és kezdjünk el együtt építeni egy új korszakot a japán-orosz kapcsolatokban" - mondta 2016-ban a japán kormányfő. Putyin akkor úgy reagált, "nagyon nehéz megoldást találni, mert mindkét fél a saját nemzeti érdekei szempontjából nézi a problémát, de egy dologban egyetértünk: meg kell oldani".

"Hetven éve tárgyalunk. Sindzo azt mondta: változtassunk a megközelítésen. Változtassunk! Nos, az gondolat ötlött fel bennem, hogy kössünk békeszerződést - nem most, hanem az év végéig - minden előzetes feltétel nélkül" - mondta Putyin most 2018-ban. Abe Sindzo japán miniszterelnök a fórumon kijelentette: egyetért Putyinnal abban, hogy "nem normális helyzet" az, hogy Tokió és Moszkva között még mindig nincs békemegállapodás.

Rovatok