Index Vakbarát Hírportál

Dalai Láma: Európa az európaiaké, a menekültek menjenek haza

2018. szeptember 14., péntek 21:19

"Európa az európaiakhoz tartozik", a menekülteknek pedig vissza kellene menniük a saját hazájukba – mondta a Dalai Láma egy Malmöben tartott konferencián.

Az Independent beszámolója szerint a buddhista vallási vezető ezzel nem azt akarta mondani, hogy nem kellene az európai országoknak segítenie a menekülteken, sőt leszögezte, hogy Európának erkölcsi kötelessége, hogy segítsen mindazoknak, "akiket valóban életveszély fenyeget".

"Fogadják őket, segítsék őket, oktassák őket. De Nekik végső soron a saját országukat kéne gyarapítaniuk."

Ezekről a Dalai Láma a harmadik legnagyobb svédországi városban beszélt, ahol 10 éven belül kisebbségbe kerülhetnek a született svédek. (Erről a 444.hu készített interjút egy svéd szociológussal a napokban.)

A menekültválság hatására tovább erősödött a bevándorlásellenes svéd jobboldal a vasárnap tartott országgyűlési választásokon. Az unióban lakosságaránnyal számolva Svédország fogadta be a legtöbb menekültet.

A tibeti vallási vezetőnek nem ez az első hasonló nyilatkozata a migrációról. „Minden tiszteletem Angela Merkelé, de nem kell az arab menekültek végleges európai letelepítésén gondolkodnia. Nem kell Európát végleges otthonukká tenni, csupán ideiglenes menedékükké” – nyilatkozta tavaly.

A Dalai Láma maga is elmenekült hazájából, miután a kínai kormány megszállta Tibetet. Azóta emigrációban él Indiában, és reméli, hogy egyszer visszatérhet egy független Tibetbe.

Rovatok