Index Vakbarát Hírportál

Ha kémfilm lenne, azt mondanánk, ilyen béna mese nem létezik

2018. szeptember 14., péntek 14:01

Ha már adja magát a kémfilmes hasonlat, akkor pörgessük át gyorsan „az előző részek tartalmát”. Márciusban egy csendes angol kisvárosban, Salisburyben egy padon a lányával együtt rosszul lett egy volt orosz ügynök, Szergej Szkripal, aki kettős ügynökként a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években, és aki egyben kettős állampolgár is.

Pár napon belül kiderült, hogy mérgezést szenvedtek, mégpedig az oroszok által kifejlesztett Novicsok idegméregtől, amit a kilincsükre permetezett valaki. Óriási diplomáciai balhé lett belőle, a britek meg vannak róla győződve, hogy oroszok a tettesek. Az ügy mellékszálaként júliusban meghalt egy nő, akinek a párja megtalálta a Novicsokot tartalmazó, kidobott kamu parfümösüveget, és a nőre fújt belőle.

A brit nyomozás eredményeképp szeptember 5-én beazonosítanak két orosz férfit, Alekszander Petrovot és Ruszlán Bosirovot, akik ellen a Scotland Yard szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze.

Az ipari és egyéb kamerák tanúsága szerint 

Mindezeket felvételek bizonyítják, plusz a férfiak hotelszobájában Novicsok-maradványokat találtak, továbbá a britek szerint a két férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke.

Mit csinál erre Moszkva? Természetesen mindent tagad.

Putyin nyilatkozott először, előállt azzal, hogy azonosították a két férfit, de ők civilek, semmi közük semmihez, és ezt majd

reményei szerint

ők maguk úgyis elmondják. És hát ha Putyin reméli, akkor az így is lett: a két férfi az RT nevű orosz állami csatornában adott szívhez szóló interjút arról, hogy ártatlanok.

Mit állítanak?

  1. Azt elismerik, hogy ők vannak a kamerák képein.
  2. Az mondják, turisták, egy barátjuk javaslatára nézték meg a Salisbury katedrálist, amely világhírű, még azt is elmagyarázták az interjúban, hogy 123 méteres a tornya, és a világon az egyik legrégebbi, még működő óra ezen a székesegyházon látható.
  3. Azért csak ilyen rövid ideig maradtak az első nap Salisburyben, mert havas-saras volt minden, úgyhogy inkább vonatra ültek, és visszamentek Londonba, pedig még az Old Sarumot és Stonehenge-et, két közeli ókori turistalátványosságot is meg akartak nézni.
  4. A második nap azért tértek vissza a kisvárosba, mert remélték, hogy jobb lett az idő, elolvadt addigra a sok hó (mondta ezt tehát két, némi hótól kétségbe eső orosz).
  5. Remélik, hogy ha egyszer meglesznek a valódi tettesek, a brit hatóságok elnézést kérnek majd tőlük.

Több sem kellett a brit sajtónak, rögtön ízekre próbálták szedni az állításokat. A BBC végigjárta az útvonalukat a vasútállomástól, és térképen mutatta meg, hogy elég nagy kerülőt tettek, hogy a katedrálishoz eljussanak, mégpedig – láss csodát – Szkripal háza felé, ahol is egy benzinkútnál vette fel őket egy kamera.

Kattintson a térképre!

Húzza a térképre az egeret!

Daily Mail bulvárlap egy tízes listát csinált arról, hogy hol vannak lyukak az oroszok turistasztorijában. 

  1. Novicsok volt a londoni hotelszobájukban
  2. Miért Londonban szálltak meg, és vonatozgattak?
  3. A kameraképeken nincs hó, nincs eső, sár
  4. Ahogy a BBC is kiszúrta, érthetetlen kerülőt tettek, nem a katedrális felé indultak
  5. Nincs felvétel arról, hogy a katedrálisnál lettek volna, és ők sem adtak ki képeket, amit turistaként csináltak volna akkor
  6. Stonehenge-be elmehettek volna az állítólagos rossz idő ellenére is, a buszok ugyanis jártak
  7. Az oroszok szerint hamis a reptéri kép, mert ugyanabban az időpontban ábrázolja az átkelő folyosón a két férfit. A brit rendőrség viszont azt közölte, hogy több párhuzamos, ugyanolyan átkelőfolyosó van, így lehetséges az azonos időpecsét
  8. Elismerték, hogy nem hamisak a britek felvételei, azaz az orosz összeesküvés-elméletek a kamu fotókról nem játszanak
  9. Pont akkor voltak a kisvárosban, amikor Szkripalékat megmérgezték
  10. Nem adott rá magyarázatot a két férfi, miért volt vasárnapra és hétfőre is repjegyük vissza Moszkvába, ráadásul poggyász nélkül utaztak haza.

A britek az orosz védekezésből persze egy szót sem hisznek el, Theresa May szóvivője azt közölte, hogy égbekiáltó hazugság és kitaláció mindez, ami "sértés a közvélemény intelligenciájára", és az áldozatokra nézve. A britek szeretnék igazságszolgáltatás elé állítani a két férfit, de nem fogják kérni a kiadatásukat, mert Oroszország úgysem tesz ennek eleget.

Borítókép:  Bűnügyi védelmi sátor Salisburyben 2018. március 19-én, Fotó:  Ben Stansall/AFP

Rovatok