Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatással vádolja egy nő Trump konzervatív főbírójelöltjét

2018. szeptember 16., vasárnap 23:31 | öt éve frissítve

A Washington Postnak adott interjúban névvel is vállalta egy nő, hogy tinédzser korukban meg akarta erőszakolni őt Brett Kavanaugh, akit Donald Trump a nyáron a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt.

Christine Blasey Ford, a Palo Alto egyetem 51 éves pszichológus professzora a lapnak azt mondta: az eset 1982-ben történt. Ő ekkor 15 éves volt, Kavanaugh pedig 17. Kavanaugh a bethesdai Georgetown Preparatory Schoolba járt, a nő pedig egy közeli high schoolba.

A nő úgy emlékezett: egy házibuliban voltak, ahol Kavanaugh és egy barátja részegek voltak. A két fiú egy szobában támadt rá, ahonnan nem engedték ki. Miközben a másik fiú figyelte az ajtót, Kavanaugh az ágyra kényszerítette, és először a ruhán keresztül simogatta a testét, majd megpróbálta levenni róla a ruhát és az alatta lévő, egyrészes fürdőruhát.

Amikor a lány kiabálni akart, Kavanaugh a tenyerével betapasztotta a száját. "Arra a gondoltam, hogy véletlenül akár meg is ölhetne" - mondta az interjúban a nő.

Christine Blasey Ford azt mondta: amikor júliusban megtudta, hogy Donald Trump Kavanaugh-t jelöli  a legfelsőbb bíróság tagjának, rátörtek a régi rossz emlékek, és az esetet megírta a kongresszus demokrata képviselőjének, Anna Eshoonak és Dianne Feinstein szenátornak.

A Washington Post cikkének megjelenése után Feinstein azt közölte: támogatja Ford elhatározását, hogy a történetét megosztotta a nyilvánossággal, az ügyet innentől az FBI-nak kell kivizsgálnia. A demokraták kezdettől ellenzik Kavanaugh jelöltségét a posztra. 

A tinédzserkorban elkövetett szexuális zaklatás vádja már a múlt héten felmerült, akkor még nem fedte fel kilétét Christine Blasey Ford. A most 53 éves Kavanaugh akkor kategorikusan tagadta a vádakat. Azt mondta: sem iskoláskorában, sem semmikor nem tett ilyet.

A legfelsőbb bíróság tagjának jelölt, konzervatív Brett Kavanaugh egy korábbi beszédében a törvény betű szerinti betartását ígérte. Külön kiemelte, hogy Washington DC-ben családjával együtt egy katolikus közösség tagja. A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés, a szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz. 

Rovatok