Index Vakbarát Hírportál

Washington visszavonta a palesztin nagykövet családjának vízumát

2018. szeptember 17., hétfő 05:20

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma visszavonta Husam Zomlot, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni nagykövete családjának vízumát. A Donald Trump amerikai elnök kormányzata és a palesztin vezetés között elmérgesedő kapcsolatok újabb fejleményéről a palesztin diplomata maga számolt be vasárnap.

Zomlot szerint családja már elhagyta az Egyesült Államokat, miután a nagykövetség két alkalmazottját a múlt héten az amerikai külügyminisztériumban arról tájékoztatták, hogy felesége és gyermekei vízuma a PFSZ diplomáciai missziójához van kötve, így annak októberben történő bezárásával érvényét veszti, és ha az országban kívánnak maradni, meg kell változtatniuk tartózkodási státuszukat. A vízumok eredetileg 2020-ig szóltak. A nagykövet szerint "ez szembemegy a diplomáciai normákkal. A gyerekeknek, házastársaknak és a családnak semmi köze a politikai vitákhoz".

Hanan Asravi, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja a történtekre reagálva kijelentette, hogy a Trump-kormányzatot a bosszú hajtja.

Ha önmagában még nem lenne elég az a bejelentés, hogy az Egyesült Államok bezárja az irodánkat Washingtonban, a Trump-kormányzatnak ez a bosszúálló cselekedete megvetendő

- olvasható Asravi közleményében, amely szerint "az Egyesült Államok új szintre emelte a palesztinok elleni nyomásgyakorlásra és zsarolásra irányuló próbálkozásait".

Az amerikai kormány szeptember 10-én jelentette be, hogy bezáratja a palesztinok diplomáciai képviseletét.

Washington már tavaly jelezte a palesztinoknak, hogy amennyiben nem bocsátkoznak komoly béketárgyalásokba Izraellel, washingtoni képviseletük nem működhet tovább. 

Az amerikai lépést egy sor, a palesztinokat érintő pénzügyi szankció előzte meg. Egyebek mellett augusztus végén jelentették be, hogy az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását.

Az amerikai elnök vejét, Jared Kushnert bízta meg azzal, hogy vezetésével elkészüljön egy békejavaslat az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus feloldására. A palesztin fél azonban már augusztus végén bejelentette: Mahmúd Abbász palesztin elnök nem fogja elfogadni az Egyesült Államok új javaslatát, amelynek részletei egyelőre még nem ismertek.

Mióta Trump Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezte át az amerikai nagykövetséget - ezzel jelezve, hogy az utóbbit ismeri el Izrael fővárosaként - a palesztinok haraggal és bizalmatlansággal tekintenek az amerikai kormányra, és nem hajlandóak békeközvetítőként elfogadni.

Rovatok