Index Vakbarát Hírportál

Behorpadt a repülő ajtaja, Áder itthon ragadt

2018. szeptember 18., kedd 09:10 | aznap frissítve

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára

- közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviseli a programon.

Az sajnos nem derült ki a közleményből, hogy milyen géppel (légitársasággal vagy a honvédség utasszállítójával, amit manapság a kormány használ) utazott volna a köztársasági elnök és az honnan szállt volna fel. Kérdéseinket elküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A 444.hu úgy tudja, hogy a nemrég beszerzett, kormánygépként is használt mindkét Airbust használták volna kedd reggel: az egyikkel Orbán el is ment Moszkvába Putyinhoz, a másikkal ment volna Áder Bukarestbe. Azonban az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval, pontosabban annak felemelt rakományával ütközött, amitől a repülőgép ajtaja annyira deformálódott, hogy nem indulhatott el. A lapnak egyelőre sem a Köztársasági Elnöki Hivatal, sem a gépeket üzemeltető Honvédelmi Minisztérium nem reagált a kérdésekre.

A román kormányfő is reptéren sült fel

A román fővárosban kedden tartják a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóját. Ebből az alkalomból találkozott volna Viorica Dancila román kormányfő és Jean-Claude Juncker is hétfő este a bukaresti repülőtéren - azonban ezt a találkozót egy apróbb malőr meghiúsította.

Dancila ugyanis lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését.

A kormány közleménye szerint azonban Juncker gépe a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban érkezett, és - bár addigra Dancila is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba - a kormányőrség már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Frissítés 14:30-kor: Végül Juncker és Dancila kedden találkoztak. Mintegy negyedórás - a bukaresti kormány közleménye szerint a jövő évi román uniós elnökségre összpontosító - megbeszélésükre az eredeti tervekhez hasonlóan a repülőtéren került sor. Junckernek ezután még további egy órát kellett vesztegelnie a bukaresti repülőtéren, a román média szerint azért, mert gépe valamilyen hibát jelzett az egyik hajtóműnél.

Rovatok