Index Vakbarát Hírportál

Halálos grizzlytámadás történt az amerikai Wyoming államban

2018. szeptember 18., kedd 16:17

Grizzly medve ölt meg egy vadászt és sebesítette meg annak ügyfelét az amerikai Wyoming államban lévő Teton Wilderness nevű vidéken pénteken, amelynek vadvédelmi hatóságát megdöbbentette az állat szokatlanul agresszív viselkedése, írja az MTI. 

A vadász és ügyfele egy általuk korábban lelőtt jávorszarvast akartak felvágni, amikor a kicsinyével lévő nőstény medve rájuk támadt. A megsebesített ügyfél később azt mondta, ő megpróbált egy puskát odadobni a medvével hadakozó vadásznak, de nem sikerült. A férfi egyébként mobilon hívott segítséget, helikopterrel vitte kórházba, súlyos sérüléseket szenvedett.

A wyomingi vadászati és halászati szolgálat egyik munkatársa szerint az eset azért szokatlan, mert a medvéket szemmel láthatólag nem érdekelte az elejtett állat húsa és nem is lepte meg őket a két férfi felbukkanása.  A szolgálat munkatársai vasárnap befogták a medvebocsot, amelynek anyja akkor őket is megtámadta. A nőstényt végül lelőtték, a kicsinyét pedig elaltatták.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park kiterjedt régiójában élő  grizzlymedvék és a környékbeli emberek közötti konfliktusok száma egyre nő azóta, hogy a 20. század elején a kihalás szélére került  grizzlypopulációnak sikerült regenerálódnia. A halálos  grizzlytámadások azonban nagyon ritkák.

A vadőrök legkevesebb kilenc grizzlyt lőttek ki tavaly, miután a ragadozók haszonállatokra támadtak. A vadászok további 15  grizzlyt öltek meg önvédelemből. Több mint négy évtized szünet után idén szeptember 1-jével lehetett volna ismét grizzly medvére vadászni Wyoming területén, ám természetvédők kezdeményezésére egy bíró elhalasztotta a vadászszezon kezdetét.

A vadőrök egyébként azt mondják, a medveriasztó spray hatékonyabb védekező eszköz a grizzlyk ellen a lőfegyvernél.

(Borítókép: Grizzly bocsaival a Yellowstone  Nemzeti Parkban - fotó: Jim Urquhart / Reuters)

Rovatok