Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a német titkosszolgálat vezetőjét a chemnitzi események miatt

2018. szeptember 18., kedd 19:25

Áthelyezik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetőjét, de Hans-Georg Maassen a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját, írja az MTI.

A koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után megjelent közleményben kiemelték, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nagyra értékeli Hans-Georg Maassen belbiztonsági szaktudását.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének távozását ellenzéki pártok mellett a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is követelte,

Hans-Georg Maassen személye azután került a középpontba, hogy a német nemzetbiztonság fejeként azt mondta, nem igaz, hogy Chemnitzben a radikálisok  külföldiekre vadásznak , és megkérdőjelezte az egyik ilyen videó hitelességét is. Amellett, hogy ezt sokan az erőszak relativizálásának érezték, Maassen ezzel kétségbe vonta Angela Merkel szavait is, hiszen a kancellár alig korábban tényként beszélt az elfogadhatatlan menekültvadászatról.

Maassennek azt is felróják, hogy mint kiderült, az elmúlt évben összesen ötször tárgyalt a szélsőjobbosnak számító AfD politikusaival. Igaz, ez a szám eltörpül amellett, ahányszor a fősodorba tartozó pártok képviselőivel találkozott, de ismét kiderült, hogy az AfD-vel való konzultációt a többiek közül sokan megengedhetetlennek tartják, noha a nemzetbiztonsági vezető a belügy kérésére konzultált minden parlamenti erő képviselőivel.

Horst Seehofer kiállt a BfV vezetője mellett, az SPD viszont megvonta tőle a bizalmat. Az ügy koalíciós válsághoz vezetett, amely Hans-Georg Maassen áthelyezésével véget érhet.

Augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német férfit késeltek meg, az első két  gyanúsítottat  már másnap előzetes letartóztatásba helyezték. A gyilkosság demonstrációk sorozatához vezetett a városban. 

Rovatok