Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter visszautasította az ENSZ-ben szerinte Magyarországról terjesztett valótlanságokat

2018. szeptember 19., szerda 19:27 | aznap frissítve

Az ENSZ tagállamai függetlenek, de nem függetlenek az igazságtól, ahogy az ENSZ tisztségviselői sem, akiknek függeniük kell a tagállamoktól és azok lakosságától - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén. 

Az M1-en leadott felszólalásában Szijjártó azt mondta: "egyes tisztségviselők nemrég képtelenségeket állítottak Magyarországról, és ezek nem voltak mások, mint hazugságok. Úgy tesznek, mintha a magyarok nem tudnának a saját jövőjükről dönteni. Úgy gondolják, hogy Magyarországot valamiféle felügyelet alá kellene helyezni, vagyis a magyar népet saját magától kellene megvédeni. Magyarországnak vannak tapasztalatai arról, hogy milyen, amikor a saját népe ellen helyezik valamiféle protektorátus alá".

A külügy közlése szerint a miniszter úgy vélekedett, hogy e tisztségviselők bizonyos jelentésekre hivatkoznak és úgy tesznek, mintha ezek a vélemények a magyar civil társadalom véleményét jelentenék. Szijjártó Péter szerint "valójában olyan NGO-k (civil szervezetek) véleménye, amik politikai szereplők, és a legutóbbi választásokon meg szerették volna dönteni a magyar kormányt és a magyar kormány ellen működnek".

A politikus elmondta, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet van, de ezekben a dokumentumokban kevesebb mint egy tucat NGO véleménye tükröződik, és mindig ugyanazok, az összes többi nem jelenik meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden magyar állampolgárnak joga van, hogy adója egy százalékát felajánlja valamiféle civil szervezetnek. A Magyar Helsinki Bizottságnak 769, az Amnesty Internationalnek 261 állampolgár ajánlotta fel az adója egy százalékát, amiből szerinte nyilvánvalóan nem működhetnek.

A politikus botránynak nevezte, hogy ezekben a dokumentumokban azt állítják, hogy e szervezetek képviselik a magyarok véleményét. "Ez nem igaz. A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat. A jelenlegi magyar kormánypártok harmadszor nyertek kétharmados többséggel. A kormánypártok 330 ezerrel több szavazatot kaptak, mint az összes többi párt együtt" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Rovatok