Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun nagyon akarja az újabb találkozót Trumppal

2018. szeptember 20., csütörtök 12:32

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt szeretné, ha Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ismét Phenjanban tárgyalna a nukleáris leszerelésről, és minél előbb újra találkozni szeretne Donald Trump amerikai elnökkel - mondta Mun Dzsein dél-koreai elnök szöuli sajtótájékoztatóján csütörtökön, azután, hogy hazatért az Észak-Koreában tartott Korea-közi csúcstalálkozóról.

Az újabb találkozó észak-koreai-amerikai találkozó lehetőségéről egyébként szeptember 10-én a Fehér Ház is beszélt.  Akkor azt közölték, az észak-koreai vezető kezdeményezte egy levélben, amelyet az amerikai elnöknek küldött a külügyminisztériumon keresztül.

Szerdán Mike Pompeo is megszólalt, közölte, hogy Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakításához. 

A dél-koreai Mun ezzel kapcsolatban azt mondta csütörtökön, Kim biztosította, hogy a teljes körű nukleáris leszerelés a közeljövőben megvalósulhat, ennek részleteit Washingtonnak és Phenjannak egymás között kell kidolgoznia.

Mun arról is beszélt, hogy ő is beszélni akar Trumppal arról, hogy a két Korea közösen véget vethessen a háborús állapotoknak a félszigeten. 

(MTI, Index)

Rovatok