Index Vakbarát Hírportál

Kalózok raboltak el 12 embert egy svájci hajóról

2018. szeptember 23., vasárnap 17:39

Kalóztámadás ért egy svájci hajót nigériai vizeken, a kalózok a 19 fős legénység 12 tagját túszul ejtették – írja a BBC.

A Massoel Shipping nevű genfi cég egyik teherhajója, a Glarus szombaton épp búzát szállított Lagosból Port Harcourtba, amikor a kalózok célba vették. A támadók hosszú létrákon jutottak át a hajóra, ahol átvágták a szögesdrótot, majd a kommunikációs felszerelés nagy részét tönkretették.

A túszok egyike sem svájci, de a nemzetiségüket egyelőre nem hozta nyilvánosságra a cég. A családjaikkal viszont már kapcsolatban állnak, és értesítik őket a fejleményekről, miközben szakértők már úton vannak, hogy elérjék a túszok szabadon bocsátását. (Frissítés: a nigériai hatóságok később nyilvánosságra hozták, hogy a 12 főből 7 fülöp-szigeteki, 1-1 pedig szlovén, ukrán, román, horvát, illetve bosnyák.) 

Nigériában nem ritka, hogy kalózok túszokat ejtenek váltságdíj reményében, de az Oceans Beyond Piracy nevű szervezet 2017-es jelentése szerint az utóbbi időben nőtt az ilyen esetek száma: több embert és hosszabb ideig tartanak fogva, és az erőszak mértéke is jelentősen növekszik.

Rovatok