Index Vakbarát Hírportál

Megbukott az ellenfeleit börtönbe zárató maldív elnök

2018. szeptember 23., vasárnap 23:21

Bejelentette győzelmét Ibrahim Mohamed Szolih ellenzéki jelölt a Maldív-szigeteki elnökválasztáson. A küzdelem az 59 éves Abdulla Jamín Gajúm hivatalban lévő elnök és az ellenzék jelölje, az 54 éves Ibrahim Mohamed Szolih között zajlott. 

Szolih közlése szerint a szavazatok 92 százalékának összeszámlálásánál 16 százalékkal vezetett vetélytársával szemben. "Ez egy boldog, reménnyel teli pillanat" - mondta.  Helyi hírforrások szerint Szolih a szavazatok 58 százalékát kapta.

"Az üzenet tisztán érthető. A Maldív-szigetek népe változást, békét és igazságot akar. Szeretném megkérni Jamín elnököt arra, hogy fogadja el a nép akaratát, és kezdje meg a békés hatalomátadást az alkotmánynak megfelelően" - mondta Szolih.

A Maldív-szigeteki Haladó Párt (PPM) színeiben induló Jamín bizakodóan nyilatkozott a választásról,  azt mondta,  a gazdasági fellendülésért fog dolgozni a következő öt évben, ha az ország lakossága újra bizalmat szavaz neki. 

Jamín első mandátumát hatalma megszilárdítására használta fel, és börtönbe záratta több ellenfelét, köztük féltestvérét, Maumún Abdul Gajúm korábbi elnököt. Jamín egyúttal mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat.

A Maldív Demokrata Párt jelöltjeként induló Szolihot további két fontos tömörülés támogatja. Az ellenzéki vezető azt ígérte, hogy helyreállítja a demokráciát, és kiszabadítja a Jamín kormánya által bebörtönzött politikai foglyokat.  Erre szombaton házkutatást tartottak Szolih egyik kampányirodájában, annak gyanúja miatt, hogy az ellenzék szavazatokat vásárolt. Emellett nemzetközi megfigyelők egy csoportját nem engedték be az országba, és szombaton arra figyelmeztettek, hogy a választás nem lesz szabad és tisztességes.

Rovatok